Informatie Technologie

In algemene termen staat Informatie Technologie (IT), ook wel Informatie en Communicatie Technologie (ICT), voor het vakgebied dat gericht is op technologische informatie-, communicatie- en computersystemen. Akerhill heeft de visie dat technologie tegenwoordig alles mogelijk maakt. De fase van automatiseren van reguliere bedrijfsprocessen is nagenoeg voltooid. Niemand kan de ‘computer’ meer wegdenken uit de dagelijkse bedrijfsvoering. De vaardigheid van mensen in de omgaan met computers is sterk gestegen. De nieuwe generatie medewerkers zijn opgegroeid met het bestaan van de computer. Het optimaal bedrijfsmatig gebruiken van informatiesystemen staat echter nog in de kinderschoenen.

We hebben alle processen in de systemen. Alles wordt langzaam overgebracht naar een Cloud-omgeving. De tijd is aangebroken om die informatie nu te ontsluiten, welke nodig is om bedrijfsmatige beslissingen beter te kunnen nemen. Informatie Technologie gaat in onze ogen dan ook veel breder dan het automatiseren van alleen processen. De opgeslagen informatie kan met nieuwe methodieken uitstekend worden geanalyseerd. Het bezit van historische bedrijfsdata is cruciaal op verschillende vlakken. Van actueel overzicht over dagelijkse bedrijfsresultaten tot ontdekking van kort- en lang termijn trends kunnen worden gedestilleerd uit de grote hoeveelheid opgeslagen data.

De digitale voorraad van informatie wordt tegenwoordig Big Data genoemd. Informatiesystemen slaan nagenoeg iedere transactie (input) tijdens de bedrijfsprocessen op. De standaard administratieve rapportages (output) hebben vaak betrekking op voorraadbeheer, personeelszaken, verkoopcijfers, trends en ontwikkelingen. De grote high-end leveranciers van complexe informatiesystemen als SAP, Salesforce, Microsoft en Oracle richten zich op een vorm van compleetheid om het optimaliseren van de informatievoorziening zelfstandig te kunnen verzorgen. De voordelen van ‘slechts’ één backoffice-systeem is standaardisatie van dataverwerking, één leverancier als aanspreekpunt en profiteren van technologische ontwikkelingen. De keerzijde van de keuze voor één backoffice-systeem brengt ook een mogelijke ‘vendorlock’ als kwetsbaarheid met zich mee. Voor strategische bedrijfsvoering vormen dit serieuze punten van aandacht. Akerhill ondersteunt en adviseert opdrachtgevers bij het maken de juiste keuzes op basis van kristalheldere wensen en eisen.